Jens

Årets julklapp och bästa tipsen inför julhandeln

Årets julklapp 2020 har blivit korad! I år blev det ett stormkök. Något otippat, men ändå inte så konstigt med tanke på att ord som ”svemester” gått varma under året. Oavsett om du vill ge bort ett stormkök eller inte ska vi här gå igenom fem tips inför julhandeln.

Här är motiveringen för valet av årets julklapp, för dig som är nyfiken: ”Till följd av coronakrisen har utomhustrenden accelererat kraftigt och besöken på vandringsleder och fjälltoppar har slagit nya rekord – trots en mycket begränsad turism från utlandet.

Semestern blev till svemester och restaurangmåltider med vin ersattes med stormköksmiddag och termoskaffe. 2020 var året då svenskarna återupptäckte den svenska naturen och stormköket representerar därför den, på många sätt märkliga, tid vi lever i”.

Läs mer: Tänk på det här om du behöver låna till jul

Lagar mat i ett stormkök

Goda råd inför julhandeln

Julhandeln är för många något av årets höjdpunkter – medan den för andra är en källa för stress. För att hamna bland de förstnämnda är det vissa tips du kan ta hjälp av, så att din julhandel blir en så smidig och behaglig upplevelse som möjligt.

Det första du bör göra är att lägga upp en plan inför julhandlingen. På så vis har du stenkoll på vad du bör göra – och när.

1. Lägg upp en budget

Att lägga upp en julbudget bör vara det första du gör. Kostnaden för julhandeln tenderar annars att dra iväg för många. För att inte riskera att stå där med lite pengar och väldigt mycket månad kvar tills nästa lön är det klokast att lägga upp en budget.

Räkna på hur mycket pengar du har kvar när räkningar och övriga utgifter (exempelvis matkostnader) är undantagna. Därefter avgör du hur stor del av dessa pengar du vill spendera på julklappar. Håll dig sedan till den budget du har satt upp för månaden.

2. Sälj och köp begagnat

Fjolårets julklapp var att köpa på second hand. De saker som du inte längre använder kan vara guld för någon annan – och vice versa. När du säljer begagnade saker får du in pengar och när du köper begagnat spar du på både plånboken och miljön.

3. Dela på kostnaderna

Om ni firar julen hemma hos dig ska ni säkert äta julmat och liknande. Att stå för hela den kostnaden själv kan bli tungt. Gör det istället till ett knytkalas där alla får ta med någon rätt var, så blir både kostnaden och arbetsbelastningen avsevärt mer överkomlig.

4. Planera dina inköp

Om du på förhand har någorlunda god koll på vad du behöver köpa inför jul kan du passa på att köpa många av sakerna när det är extrapris. Matbutikerna brukar ha extra goda erbjudanden på julmat och julgodis i december. Många affärer har julkalendrar där de har superpris på en ny vara varje dag. Oftast kan man se varorna redan på förhand, så man kan planera sina inköp utifrån det.

5. Behöver du låna – jämför lånen

Ibland är det så att man måste låna för att få det att gå runt. Om du absolut behöver ta ett lån är det viktigt att se till att du verkligen har råd med kostnaden och att du jämför olika banker och långivare. Det kan skilja mycket i ränta och avgifter!

Jämför alla banker och kreditgivare här.