Kim Eriksson

Den nya affärsmodellen – Ta ut förskott på lönen

En helt ny affärsmodell är i full fart att lanseras på den svenska marknaden. Vi talar om tjänsten Grace. Tanken är att användarna ska slippa använda sig av snabblån med höga räntor – och istället ta ut sin lön i förskott för att täcka upp oförutsedda kostnader.

Affärsmodellen är inte på något sätt ny, liknande lösningar finns även i USA. Kanske tänker du på payday loans, men grundarna av Grace, Adam Lewestam och Birkir Veigarsson, menar att höga är något som med deras tjänst inte längre kommer vara aktuellt.

Man visar upp förskott på lönen i 500-sedlar

Hur fungerar då tjänsten?

Som användare av Grace får du tillgång till tjänsten genom att du betalar en fast, mindre månadskostnad. Lösningen är flexibel så att du när du vill under månaden kan ta ut belopp av den kommande lönen utan extra avgifter. På så sätt kan du som användare få en flexibilitet i din ekonomi och helt enkelt sträcka ut lönen under en längre tid, istället för att få en klumpsumma den 25:e.

Genom ny teknik reserveras den kommande lönen och överförs direkt till Grace för att nyttjas, men det måste gå att verifiera användarens inkomst i systemet. I appen ser du sedan hur mycket du har kvar när lönen väl kommit in, utifrån tidigare uttag som gjorts. I praktiken lånar Grace ut pengar till användaren, som ett snabblån men med fast kostnad, tills dess att lönen kommit.

Tjänsten kompletteras även med en ekonomiplanerare och det är en viktigt pusselbit, menar grundarna. Tanken är att ge en tydlig bild av vad som går att använda och att samtidigt utbilda, för att ekonomin på sikt ska bli bättre och mer lönsam för användaren.

Kommer Grace utmana traditionella långivare?

Grace har en annorlunda affärsmodell än befintliga långivare på marknaden. Budskapet är tydligt och grundarna förmedlar att det är viktigt att användaren får en frihet och en bättre kontroll över sin ekonomi. Traditionella snabblån är högkostnadskrediter som, om de missbrukas, kan göra att låntagaren hamnar i en besvärlig situation och gör att de få mer problem än före lånet togs.

Graces affärsmodell använder sig inte av ränta utan en fast månadskostnad, vilket ska vara fördelaktigt för låntagaren. Storleken på månadskostnaden är dock för närvarande okänt. Det återstår alltså att se hur mycket som går att tjäna på den nya lösningen.

Tjänsten har även fått kritik från både sparekonomer och professorer inom ekonomi. Kommentarerna är bland annat att en lösning av denna typ kan leda in i en lånespiral och att samma grupp som redan idag har många krediter kan lockas till högre belåning.

Grace kommer lanseras under 2020 och du kan redan nu anmäla dig för att vara en av de första att få ta del av tjänsten.