Kim Eriksson

Nytt år – nya möjligheter för din privatekonomi!

Att ha ordning på privatekonomin är viktigt och det finns väl ingen tid så bra för en ekonomisk storstädning som ett nytt år. I denna artikel hittar du flera goda tips kring hur du kan förbättra din ekonomiska situation under 2021. Det kanske kan bli ditt nyårslöfte?

Människor skålar in det nya året

Sätt upp mål med ditt sparande

Att spara pengar är alltid enklare om man har ett mål att spara till. Det kan vara något så enkelt som att nå över en viss summa, till exempel 10 000 kr. Det kan också vara något mer specifikt som att betala av alla dina skulder eller fixa handpenningen till ett bostadsköp. Oavsett vilket mål du har med sparandet kommer det med stor sannolikhet sporra dig att fylla på sparkontot oftare. 

Dra ned på vardagliga utgifter

En stor del av de pengar som försvinner från kontot varje månad försvinner på vardagliga utgifter så som matinköp, spontaninköp och liknande. Om du skaffar dig koll på vart pengarna tar vägen blir det också enklare för dig att strama in på onödiga utgifter. 

Vi menar naturligtvis inte att du behöver föra bokföring över allt du köper. Tanken är bara att du ska bli mer medveten om dina inköp så att du kan planera dessa utifrån till exempel när det är erbjudanden på vissa varor och liknande. 

Tänk på pensionen redan nu

Även om det kan vara långt kvar tills pensionen är det aldrig för tidigt att börja spara. Eftersom du inte vet hur din framtida ekonomi kommer se ut är det klokt att börja spara när du har möjlighet. Det kanske inte är lika självklart att du har samma sparmöjligheter hela livet. Börjar du spara redan nu hinner dessutom dina pengar växa till sig ytterligare med hjälp av räntor. 

Läs mer: Planera för bättre ekonomi som pensionär

Se över dina fasta utgifter

Många av oss betalar våra fasta utgifter på rutin, trots att det i många fall finns möjlighet att sänka kostnaden utan någon större insats. Har du till exempel flera lån och krediter som du betalar på varje månad kan du tjäna på att lägga ihop dessa till ett större samlingslån. På så vis undkommer du flera aviseringsavgifter, samtidigt som du faktiskt ofta kan få en bättre ränta. 

Du kan också se över abonnemang och liknande. Många av oss tecknar betaltjänster när de har något specialerbjudande och därefter står tjänsterna och tickar på autogiro utan att man tänker på det. Är det tjänster som inte används är det bättre att avsluta dem. Bara det kan spara dig flera hundralappar varje månad som du istället kan lägga på ditt sparande. 

Läs mer: Gör en budget för att få bättre koll på ekonomin