Jens

Sparappen Tink läggs ned – Tips på andra appar

Den populära sparappen Tink, som sedan sin lansering haft över 500 000 nedladdningar, kommer stängas ned i december 2020. Detta meddelar grundarna bakom appen i ett inlägg på Facebook: ”Hej vänner! Tyvärr så har vi en tråkig nyhet: vi har beslutat oss för att stänga ner Tink-appen för gott”. För alla Tink-användare, vad finns det för liknande appar som kan ersätta ekonomiappen?

Läs mer: Gör en budget för att få bättre koll på ekonomin

Par vid mobil med förvånade miner

Varit i drift länge

Redan 2012 lanserades Tink på den svenska marknaden, då endast som ekonomiapp. Det är något som har utvecklats under åren och idag erbjuder de även tekniska lösningar till banker. Det är här deras framtida fokus kommer ligga, skriver grundarna.

Deras teknik finns redan implementerad hos en rad storbanker. Inte bara i Sverige, utan även i flera andra europeiska länder, så som bland annat Frankrike och Storbritannien. I Sverige kan du hitta deras teknik i appar från till exempel SEB och Nordea. 

Den 15 december tas Tink-appen bort och alla användarkonton raderas. Mattias Lindquist, presschef på Tink, säger: “Sedan 2017 har vårt huvudfokus varit att sälja vår teknologi vidare. Vi ställde om vår verksamhet från att rikta oss mot konsument till andra företag. Appen har fått leva vidare, men idag kommunicerade vi att vi lägger ned konsumentappen som ett sista steg i den resan”.

Möjligt uppsving för andra sparappar

Eftersom Tink har många användare finns nu möjligheten att andra ekonomiappar istället får ett uppsving när appen stängs ner.

Det finns trots allt flera liknande appar på marknaden att välja bland; appar som är nischade utifrån vilket område du vill eller behöver spara pengar på. Mest lik är nog Zlantar, en app som sammanställer dina utgifter, fasta kostnader och abonnemang.

En annan app som kan göra att du sparar pengar är den kostnadsfria appen Matpriskollen. Via denna app får du stenkoll på de olika matvarukedjornas erbjudanden och extrapriser. Det gör det enkelt för dig att se var du förmånligast handlar dina varor.

En annan app med fokus på sparande är Opti. Detta är en app för dig som vill ha ett långsiktigt sparande. Opti hjälper dig att spara i rätt fonder till en låg avgift. Precis som tidigare nämnda appar är Opti helt kostnadsfri för dig att ladda ner och använda.

Även Avanza är en populär app där fokus ligger på långsiktigt sparande. Här väljer du själv om du vill placera dina pengar i aktier eller i fonder (eller bägge delar), och du sköter själv allt via appen. Istället för en fast avgift betalar du här courtage för dina köp av aktier och fonder. Denna avgift kan variera beroende på från vilket bolag du gör köpen, men det är gratis att öppna ett konto.

Läs mer: Därför ska du inte nöja dig med ett nollräntekonto